Eifel

De Eifel is het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

In het noorden van de Eifel bevinden zich enige grote stuwmeren. Het grootste daarvan is het stuwmeer in de Roer dat is ontstaan door de bouw van de Roerdaldam.

Zuidelijk en oostelijk van de Hohe Eifel ligt de Vulkaan-Eifel, een prachtig vulkanisch gebied met veel kratermeren (Maare). Deze meren in combinatie met het heuvelachtige landschap, zorgen voor prachtige natuur en ideale wandelmogelijkheden.  

In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor onder andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

De hoogste heuvels en toppen in de Eifel gaan tot zo’n 700 meter hoogte. Alleen de Hohe Acht is nog hoger met een bergtop van 747 meter.

De Eifel bevat naast haar prachtige en gevarieerde natuur ook mooie en gezellige stadjes: Adenau, Bad Münstereifel, Bitburg, Cochem, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prüm, Schleiden, Schweich en Wittlich.

Nabijgelegen grote steden zijn: Aken, Bonn, Koblenz, Keulen, Luxemburg, Maastricht, Trier en Verviers.

Toon vakantiehuizen