Wandelen in de Eifel

Wandelen in de regio Pulvermaar

De Duitse Eifel is een veelzijdig middelgebergte en staat bekend haar fantastische wandelmogelijkheden zoals in het Nationaal Park Eifel, de zandsteenrotsen van de Teufelsschlucht of de diep ingesneden zijdalen van de Moezel. Maar ook in de directe omgeving van het Pulvermaar en de Vulkaaneifel zijn talloze routes voor dagtochten en meerdaagse wandelroutes.

 

"We hebben de indruk dat wandelen door Corona een wedergeboorte heeft doorgemaakt en dat is begrijpelijk", zegt Bernd Wallner van de Paltserwoudvereniging. Het bos is altijd open, afstanden kunnen worden gehouden en het is aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. 'Iedereen kan ook ontspannen bij Corona.'

De maren zijn niet alleen de ogen van de Eifel, maar ook veelvuldig knooppunten in de wandelroutes die dit gebied rijk is. Alleen al rondom het Pulvermaar lopen twintig officiële wandelroutes. Je kunt beginnen met een rondje om het meer van 2,3 kilometer, maar de routes die er lopen variëren van 9 tot en met 35 kilometer en van eenvoudig tot zwaar en moeilijk.

Een korte en makkelijke wandelroute vanaf het Pulvermaar is de wandelroute van het Pulvermaar naar het Immerather Maar. Deze is 12,5 kilometer en kent 170 steigende meters en 193 dalende meters. De route loopt van ‘Auf der Maarhohe’ (de weg rondom het Pulvermaar) via de “Deutsche Wildstraße en de B421 naar Immerath en het Immerather Maar. Daarna gaat die via de B421 en Johanneshof weer terug naar Gillenfeld. Ook andere wandelroutes naar het Immerather Maar zijn mogelijk en varieren tussen de 9 en 13 kilometer.

Ook lopen er Maare-Pfad Etappes vanaf het Pulvermaar naar bijvoorbeeld het Strohner Märchen (ruim 22 kilometer), Bad Bertrich (19 kilometer) en andere Maaren in de nabije omgeving.

Manderscheider Burgenstieg

Een toer voor beginners nabij Gillenfeld: aan de rand van het Lieserdal gelegen Eifelstadje Manderscheid schittert met historische flair. Gemaakt om te wandelen. Rond Manderscheid biedt de toer steeds weer nieuwe uitzichten op het geweldige twee-kastelen-complex en op het stadje. Je loopt over smalle, natuurlijke paden door het bos en hoog boven de Lieser, deze highlights maken van de wandeling een absolute must! Grandioze gelegenheden voor kiekjes van de Boven- en Nederburcht van Manderscheid ronden het wandelplezier af. Met slechts 5,4 kilometer gemaakt voor een familiewandeling. 

Wandelen met gecertificeerde gids in de Vulkaaneifel

Leer het prachtige Maar- en Vulkaangebied kennen, zowel binnen als buiten de gebaande paden. Dat kan vanaf nu rondom Holiday Park Pulvermaar onder leiding van de gecertificeerde Europese gids Herbert Peck. Ga met Herbert mee op één van zijn vele unieke wandeltochten en ontdek de mooiste plekjes die de Eifel te bieden heeft. Je kunt op ons park een afspraak maken voor wandelingen met groepen en als individu. Geniet van de verschillende Maren in de buurt, maar ook van de geologische en archeologische bijzonderheden die de Vulkaaneifel herbergt. Zo heb je de Eifel nog nooit gezien!

Hieronder een greep uit de wandelingen die te boeken zijn bij de gecertificeerde gids en tevens expert van de Vulkaaneifel. Van sportieve wandelingen tot familiewandelingen. Wandelingen van 3 uur tot dagtochten van 7 uur. Met als zwaartepunt de Vulkaaneifel en de regio Pulvermaar.

De Georoute ferienregion Pulvermaar:  Tijdens deze wandeling kom je —geologische hoogtepunten tegen en loop je door het Ellscheider droge Maar en door het prachtige hoogveengebied Mürmes. Verder gaat het naar Vulkaanoever Holzmaar en loopt het door de geologische en archeologische interessante Alfbachoever terug naar het Vulkaanmeer Pulvermaar.  Lengte route: 19 km, hoogte: 209 meter, duur:  5 uur.

Over de Molenweg naar Schutzalf: Rondwandeling van het Pulvermaar naar het Immerather Maar en over de Molenweg naar de gedenkplaats Schutzalf.  Lengte: 22 km, hoogte: 410 meter, duur: 6,5 uur.

Naar het kleinste Maar van de Vulkaaneifel: Het Trautzbergermaar werd in 2014 weer vol water gezet. Sinds die tijd is dit het kleinste met water gevulde Maar van de Vulkaaneifel. Lengte: 11,5 km, hoogte: 225 meter, duur: 3 uur.

Wildromantisch door twee beekovers naar Holzmaar en zes andere Maren: Deze wandeling voert van het Pulvermaar naar het Alfdal en verder in het dal van de Sammetbeek. Langs de Sammetbeek bereikt u het Holzmaar, Düremaar en Hetschemaar. Over het Maare-pad gaat het verder naar het hoogveen Strohner Märchen en dan terug naar het Pulvermaar. Lengte: 25 km, hoogte: 456 meter, duur: 7 uur.

Meerdaagse wandelroute

Voor de geoefende wandelaars is het Maarepfad (van Schalkenmehren naar Lutzerath) een aanrader. Je wandelt 35 km en kunt daar 2 dagen over doen, maar wandelt dan wel langs zeven maren in één klap, waaronder het fraaie Schalkenmehrener Maar, natuurlijk het perfect ronde Pulvermaar en het verborgen Immerather Maar. Getrainde lopers zullen deze route zeker waarderen en genieten van deze prachtige vulkaankraters.

Wil je meer informatie over wandelingen in de regio Pulvermaar en echte routes uitstippelen? Bekijk dan eens: https://wanderbare-vulkaneifel.de/ en https://www.outdooractive.com/de/landkreis/deutschland/rheinland-pfalz/vulkaneifel/1022224/. Ook in de vakantiehuizen op Holiday Park Pulvermaar zijn allerlei folders met wandelinformatie voor handen, zodat u kunt genieten van de mooiste wandelroutes tijdens uw verblijf in de Vulkaaneifel.