Fietsen in de Eifel

Fietsen in de Eifel, is naast wandelen, één van de populairste bezigheden voor mensen die de Eifel bezoeken. De prachtige en uitgestrekte natuur, de rust en de ruimte nodigt dan ook echt uit voor een buitenactiviteit als fietsen.

Uiteraard zijn er in de Eifel vele mogelijkheden voor fietsers en fietsen. Of je nu op je gewone fiets, e-bike (elektrische fiets) of mountainbike gaat fietsen, in de Eifel zijn er volop mogelijkheden. En het mooie is dat je telkens het prachtige decor van het Eifel landschap tot je beschikking hebt, wat maakt dat het fietsen nooit saai wordt.

Nog steeds zijn er mensen die denken dat de Eifel niet al te geschikt is om te fietsen, in ieder geval niet om met de fiets een relaxte fietstocht te houden, er zijn immers bergen, heuvels, in de Eifel. Dat is een onterecht misverstand. Natuurlijk zijn er fietsroutes en fietspaden die heuvelachtig zijn en waar je flink moet klimmen met de fiets, maar dat kun je zelf van te voren uitzoeken. Er zijn namelijk vele fietsroutes en fietspaden in de Eifel die juist mooi en relatief vlak zijn en daarom uitermate geschikt voor iedere fietser en voor een mooie en relaxte fietstocht. In de Eifel zijn veel fietsroutes en fietspaden aangelegd op oude spoorwegtrajecten. Deze spoorweg trajecten werden al jaren niet meer gebruikt en zijn op een gegeven moment omgebouwd tot prachtige fietspaden. De fietsroutes die over deze oud spoorwegtrajecten lopen zijn relatief vlak en je fietst door de meest prachtige gebieden, komt door oude tunnels en langs prachtige rotspartijen.

Een echte aanrader voor iedereen die een leuke fietstocht in de Eifel wil maken. Een hele bekende en zeer geliefde fietsroute over een oud-spoorwegtraject, die gedeeltelijk door de Eifel loopt, is de Vennbahn.

In welk gedeelte van de Eifel je ook gaat fietsen, overal is het even mooi en kun je genieten van adembenemende uitzichten en de prachtige natuur. Zo zijn er bijvoorbeeld in de Vulkaaneifel prachtige fietsroutes die je leiden langs ruige rotspartijen en spannende fietspaden. Op de hoogste punten heb je uitzicht over het vulkaanlandschap van dit fascinerende gebied in de Eifel.