Het Pulvermaar in de zomer

Bijna cirkelrond, diep blauw water en bekleed met prachtige beukenbomen op de  steile hellingen, dat is het Pulvermaar! Zo diep als geen enkel ander meer in de Eifel en bovendien één van de mooiste meren in de Eifel. Een paradijs voor wandel-, water- en natuurliefhebbers.

Wanneer je bij het Pulvermaar komt, dan zie je hoe prachtig het meer met zijn diepblauwe kleur en de omgeving is. Dit gebied nodigt uit om er op uit te trekken; wandelen, fietsen en wanneer het weer goed is te genieten van het water en de watersport mogelijkheden. Bovendien is dit gebied, een geologisch gezien, enorm interessant gebied. In de omgeving zijn er diverse musea over de Vulkaaneifel en haar meren. 

Het Pulvermaar zou je eigenlijk ook vanuit de lucht moeten kunnen bekijken. Dan valt de bijna perfecte ronde vorm van het meer direct op. Eigenlijk is het Pulvermaar een schoolvoorbeeld van een Maar met zijn mooie ronde vorm en grote diepte. Het water heeft een prachtige donkerblauwe kleur en het meer is erg diep. Het Pulvermaar is dan ook het diepste meer van de Eifel en zelfs het diepste meer van Duitsland boven de Alpen.

Rondom het meer op de kraterwal zijn bossen (overwegend beuken) aanwezig. Er is een wandelpad waardoor je prachtig rondom het meer kan wandelen.Ook kan er in de omgeving gefietst worden. De bekende Maare Mosel Radweg loopt langs het Pulvermaar. Een prachtige fietsroute en een aanrader.

Het grootste meer van de Vulkaneifel heeft een doorsnee van ongeveer 950 meter en het water is 74 meter diep. De kraterwand heeft een hoogte van 70 meter boven de waterspiegel op het hoogste punt. Het ligt zo’n 2,5 kilometer ten oosten van Gillenfeld. Uniek is ook de natuur in en rond het Pulvermaar. De adembenemende verscheidenheid van watervogels en libellen doet de harten van de kenners sneller slaan.

Faciliteiten bij het Pulvermaar

Rondom het Pulvermaar kan een route gewandeld worden tussen kraterwand en meer. Dat is een route van zo’n 2,3 kilometer die door natuurinvloeden iedere dag weer uniek is. In de zomer is het meer een echte toeristische trekpleister, want er kan gezwommen worden in het meer. Een gedeelte is hiervoor opengesteld en is voorzien van een 3-meter hoge springtoren met prachtig uitzicht op het meer. De nieuwe glijbaan zorgt voor nog meer plezier bij de bezoekers van het meer. In andere gedeelten van het Pulvermaar is volop ruimte en aandacht voor andere watersporten. Je kunt er roeien en de boten en waterfietsen liggen voor je klaar! Door de visliefhebbers kan in gedeelten van het Pulvermaar worden gevist. 

Openlucht zwembad

Naast het meer liggen een prachtig, chloorvrij openluchtzwembad en een peuterbad naast een uitgestrekte zonneweide. De uitgebreide wandel-, watersport- en zwemmogelijkheden bij het Pulvermaar, in combinatie met het openluchtzwembad, zorgen ervoor dat u een ontspannen zomervakantie door kunt brengen bij het kratermeer.

Relaxen en genieten

Al met al is het Pulvermaar een aanrader om te bezoeken wanneer je in de Eifel bent. Ook zou je er voor kunnen kiezen hier je vakantie of (lang)weekend te verblijven. Het is een prachtige en fascinerende plek. Bovendien is er voldoende te ondernemen en te zien of je kan er simpelweg heerlijk relaxen en genieten.