Najaar in de Eifel

Herfst in de Eifel, misschien wel het mooiste jaargetijde om dit unieke gebied in Duitsland te bezoeken.

De Eifel is eigenlijk, hoewel smaken natuurlijk verschillen, op z’n mooist in de herfst. De bladeren aan alle bomen en struiken veranderen in prachtige felle kleuren. De uitzichten op de heuvels en bossen zijn werkelijk adembenemend wanneer de natuur haar kleuren veranderd van het groen naar veel rode en vurige kleuren. Behalve dat de natuur een prachtige gedaantewisseling ondergaat in de herfst, is natuurlijk ook het hoogseizoen voorbij in de Eifel. Dat betekent dat de herfst de ideale periode is voor rustzoekers. De grote massa heeft de vakantie erop zitten en er zullen minder toeristen te vinden zijn.

De herfst in de Eifel is uitermate geschikt om te gaan wandelen. De temperaturen zijn niet meer zo hoog als in de zomer en de dagen zijn vaak nog erg mooi. Ideaal dus om de vele wandelroutes die de Eifel rijk is te gaan verkennen. En uiteraard kom je op iedere wandelroute de mooiste uitzichten tegen en loop je midden in de, door herfstkleuren getooide, natuur van de Eifel.

Wandelingen

In de Vulkaaneifel zijn er tal van uitgestippelde wandelpaden. Zo heb je de Traumpfaden. Zesentwintig perfect aangegeven wandelingen, variërend van een kleine tien tot een dikke twintig kilometer. Je vind Traumpfaden aan de Rijn, aan de Moezel en in het achterland. Voor de meer geoefende wandelaar is er de Eifelsteig, met een totale lengte van 313 kilometer en het Lieserpfad, 43 kilometer lang. Speciaal is dan weer de Calmont Klettersteig. Voor deze laatste moet het wel droog weer zijn. Je moet immers langs ladders en smalle weggetjes naar omhoog. Bij nat weer is het pad glad en dus erg gevaarlijk. Natuurlijk zijn er in de Vulkaaneifel ook wandelingen met als thema vulkanisme. Zo bijvoorbeeld het Vulkanerlebnispfad Strohn (4 kilometer lang). Het Vulkanpark biedt vier verschillende routes: de blauwe, de groene, de gele en de rode. Je kan ze met de auto afleggen en onderweg bij de hoogtepunten stoppen voor telkens een wandeling variërend van een half uur tot twee uur. Wie er liever op eigen houtje op uittrekt, kan natuurlijk overal gaan wandelen. De Vulkaaneifel is een erg rustige streek met tal van wandelpaden in de bossen, tussen de weilanden en naast rivieren en beekjes. De wandeling rond de Laacher See is zeker een aanrader op een mooie herfstdag. Kleurrijke bomen, paddenstoelen en veel informatie over het maar en het vulkanisme. Ga je er alleen op uit, dan zal je niet gauw verdwalen, je komt altijd wel in een of ander dorpje uit. En van daaruit brengt een bus je eventueel terug naar je startplaats. Religieus geïnspireerd?  (Bron: InfoNu)

Fietstochten

Ook voor de fietsliefhebber is de Vulkaaneifel een paradijs. Tal van fietstochten zijn uitgestippeld en sommige lopen rechtstreeks langs het Pulvermaar in Gillenfeld. De meeste routes zijn goed te doen met kinderen. Zo heb je de Maare-Mosel-Radweg, een tamelijk vlakke fietstocht van zo'n 58 kilometer tussen Daun en Bernkastel-Kues over een voormalig spoortracé. Je fietst er onder andere over een heel mooie spoorbrug. Tussen Kronenburg en Trier (G) vind je de 115 kilometer lange Kylltalradweg. Een iets stevigere fietstocht. De Moselschieferstrasse met zijn 110 kilometer voert je voorbij Mayen, Monreal, Cochem en Münstermaifeld. Wie het helemaal plat wil, kan naast de Moezel gaan fietsen. Hier vind je overal perfect onderhouden fietspaden. Ook mountainbikers kunnen in de Vulkaaneifel hun hartje ophalen. Voor hen zijn er eveneens tal van uitgestippelde parcours. Zo bijvoorbeeld rond de Dauner Maren. In deze regio rijden ook speciale bussen waar je je fiets op kan meenemen. Handig als je moe wordt en terug wil keren. (Bron: InfoNu)

Festivals en evenementen

Tijdens de herfst in de Eifel zijn er ook vele festivals en evenementen voor jong en oud. Naast de traditionele kermis festiviteiten is de herfst in de Eifel het seizoen van de oogst, de tijd van de bier- en wijnfestivals. Ook kunt u tijdens uw herfstvakantie in de Eifel deelnemen aan een middeleeuwse markt met ridderspelen of bezoek een van de concerten, festivals en feesten eind oktober tijdens Halloween. Voor natuurliefhebbers worden er vele wandelingen en andere excursies georganiseerd, zodat u kunt genieten van de kleurrijke natuur tijdens de herfst in de Eifel.