Waan je voor even kasteelheer of -vrouw

Categorieën:ActiviteitenCultuur

Tijdens je vakantie in de Vulkaaneifel zijn Burg Eltz en Burg Pyrmont bezienswaardigheden die je moet zien. Het mooie is, dat ze ook nog eens dicht bij elkaar liggen. 

Pronkstuk onder de Duitse burchten is Burg Eltz, als woonburcht heeft hij al acht eeuwen vrijwel ongeschonden overleefd. Lodewijk XIV van Frankrijk spaarde de burcht eind 17e eeuw en de gevolgen van een binnenbrand in 1902, zijn al lang niet meer te zien. De burg Eltz is een gecompliceerd gebouw. Van de graven die er al sinds 1150 wonen, liet elke generatie zijn eigen vleugel aanbouwen rond het oudste gedeelte: de romaanse wachttoren. Deze complexiteit geeft de burcht een buitengewoon romantisch karakter.

De burcht ligt een eindje van de Moezel af, in een bos op een steile rots. Met zijn acht spitse torens is het één van de mooiste en best bewaard gebleven burchten van Duitsland en dus zeker een bezoekje waard. Het is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel middeleeuwse alsook gebouwen in renaissance stijl ontstonden. Rond het imposante slotplein staan de acht woontorens. Binnen valt er adellijke wooncultuur door de eeuwen heen te bewonderen. In de schatkamer worden kunstvoorwerpen van goud en zilver, ivoor en porselein evenals historische wapens bewaard. Vanuit het dorpje Moselkern start een ca. 40 minuten durende wandeling langs de Elzbach naar de sprookjes burcht. 

In 1225 komt burcht Pyrmont voor het eerst voor in de geschiedenisboeken: de eerste bouwsels werden opgericht door de familie Schönberg, afkomstig uit het toen nog niet bestaande België.

Eind 15e eeuw kwam de burcht kort in de handen van de familie Eltz, die even verderop ook al de majestueuze Burcht Eltz tot hun bezittingen mochten rekenen. Eind 17e eeuw kreeg de burcht opnieuw nieuwe eigenaren. Burg Pyrmont overleefde de vernielingen van de Franse koning Louis XIV, maar niet die van de Franse Revolutie. Het bleef een ruïne tot eind vorige eeuw, toen de burcht door een particulier werd opgekocht en gerestaureerd. 

Burcht Pyrmont is onder begeleiding te bezoeken. Je krijgt vooraf een film (in het Nederlands) te zien, gevolgd door een bezoek aan de burcht en een panoramastop bovenop de toren. Een bezoek aan Burg Pyrmont is een veel rustiger dan aan Burg Eltz, maar pas op. De openingstijden zijn beperkt: zondagmiddag van mei t/m september.

Burg Pyrmont ligt op zo'n 25 minuten rijden van Holiday Park Pulvermaar. Burg Eltz ligt zo'n 10 minuten verder rijden vanaf Burg Pyrmont. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Receptie Holiday Park Pulvermaar geopend

Holiday Park Pulvermaar is volop in ontwikkeling. In het laatste kwartaal van 2019 begon de bouw van de receptie en van nieuwe vakantiehuizen. De receptie is in mei van 2020 in gebruik genomen. Zo kunnen we op Holiday Park Pulvermaar de gasten nóg gastvrijer ontvangen met een kopje koffie en, zoals dat in Duitsland hoort, Kuchen

Lees verder >

Mystieke Kerstmarkt in Traben-Trarbach

Al bij het betreden van de uit de 16de eeuw stammende kelders, stroomt u een behaaglijke lucht tegemoet van warme glühwein, vers gebrande amandelen en de lucht van dennengroen. Dat is de Kerstmarkt in Traben-Trarbach in de oude wijnkelders onder de stad.

Lees verder >

Attractie-, wild- en belevenisparken in de Eifel

In de Eifel zijn verschillende dierentuinen en belevenisparken. Bijna allemaal combineren ze een pretpark met een dierentuin, wat veel plezier biedt voor jong en oud.

Het Wild- & Erlebnispark Daun  ligt midden in de Eifel op een groot grondstuk van circa 220 hectare en is een mooi dierenpark om te bezoeken op slechts een kwartier rijden van Gillenfeld.

Lees verder >